Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Regele naiului, maestrul GHEORGHE ZAMFIR…

Regele naiului, maestrul GHEORGHE ZAMFIR va susţine un concert la CHIŞINĂU

Marele muzician român Gheorghe Zamfir continuă seria apariţiilor muzicale de excepţie. După concertele extraordinare prezentate anul acesta în Italia, Elveţia şi America, va susţine un concert la Chişinău. Cu titul „De sărbători la PALATUL NAŢIONAL”, acesta se va desfăşura  la 16 decembrie, ora 18.00.

Marele maestru al naiului, Gheorghe Zamfir, împreună cu Orchestra IURIE BORŞ şi alţi mari artişti, Vasile Iovu, Ilian Garnet, vor surprinde publicul moldovean cu recitaluri deosebite. Sub egida Primăriei Municipiului Chişinău, producătorul spectacolului este CREATOR ART în colaborare cu Music Univers.

Programul cuprinde lucrări din repertoriul folcloric, clasic şi pop. Fiind organizat în preajma Sărbătorilor de Crăciun maestrul Gheorghe Zamfir şi Orchestra Iurie Borş vor interpreta şi o suită de colinde, cu orchestrarea şi aranjamentele maiestrului Gheorghe Zamfir, pregatind astfel o surpriza publicului.

Colaborarea Maestrului Gheorghe Zamfir cu Orchestra Iurie Borş nu se va opri la acest eveniment. Sub coordonarea omului de afaceri IURIE BORŞ şi a unei echipe de profesionişti s-au pus bazele unui proiect ambiţios ce vizează producţia unei serii de înregistrări memorabile dar şi a unor concerte de succes în Europa şi Asia.

Repertoriul Orchestrei Iurie Borş este unul  select cuprinzând genurile de muzică modernă, clasică şi bineînţeles, folclor. Colaborarea cu maestrul Gheorghe Zamfir a impus o restructurare a orchestrei şi în formula actuala va include viori, ţambal, nai, clarinet, baterie, contrabas, acordeon, trompete trombon şi percuţie. Această nouă structură permite lărgirea diapazonului emoţional al muzicii.

Prima apariţie a orchestrei s-a produs în 2007 pe scena Filarmonicii din Chişinău. Chiar de la primele acorduri publicul a apreciat că în spaţiul concertistic răzbate un nou stil de aranjamente orchestrale inovatoare, proaspete cu ritmuri dinamice şi melodioase şi pline de armonie.

Spectacolele prezentate pe scenele din Moldova, participarea la emisiunile TV şi radio au avut un ecou şi în străinătate. Primul concert în afară ţării a avut loc în sala Conservatorului din Bruxelles (iulie 2008), apoi au urmat 2 deplasări consecutive la Luxemburg (finele anului  2008). Concertele de la Paris  – sala La Cigale din 15-16 iunie 2009 au permis unui public extraordinar  să se bucure din plin de o atmosferă unică creată de artiştii orchestrei.

Gheorghe Zamfir a devenit cunoscut lumii întregi la începutul anilor ’70’ după ce a concertat în Franţa, la Teatrul Gaite-Montparnasse. În aceeaşi perioadă pleacă într-un turneu mondial. Din America de Sud în Japonia, din Australia în Scandinavia, farmecă lumea cu sunetele sale divine.

În vara anului 1976, o melodie neobişnuită a cucerit topurile britanice. Melodia, un cîntec popular românesc se numea „Doina de jale” şi era interpretată de un artist din estul Europei ce întrebuinţa un instrument necunoscut lumii occidentale, naiul. Cîntecul a devenit foarte popular după ce a fost folosit de BBC TV că temă muzicală a unei emisiuni şi a fost difuzat în exces pe posturile de radio. De asemenea, „Doina de jale” – compoziţia lui Gheorghe Zamfir – a fost editată pe un single ce s-a vândut rapid în toată Europa.

În paralel cu activitatea concertistică, Gheorghe Zamfir a interpretat coloanele sonore ale mai multor filme, cum ar fi celebrul „Once Upon A Time în America” al regizorului Sergio Leone, şi cunoscutele „Karate Kid” sau „The Tall Blonde Man with One Black Shoe„. De asemenea, pe coloana sonoră a celui mai nou film semnat Quentin Tarantino, „Kill Bill„, Gheorghe Zamfir este prezent cu „The Lonely Shepard„.

În anul 2005 obţine titlul de DOCTOR ÎN MUZICĂ, cu calificativul „Summa cum laudae” şi înregistrază prima versiune mondială a lucrării „Anotimpurile” de Vivaldi cu nai solo şi cvintet de coarde.

A vândut peste 120 milioane de discuri pe toată planeta. Are peste 190 titluri de discuri înregistrate. A obţinut 120 de discuri de aur şi de platină – 15 discuri de platina in Canada, batind toate recordurile cu peste 50 de milioane de discuri vindute, 2 discuri de aur pentru acelaş disc in Statele Unite fapt unic pentru un artist european, 4 discuri de aur în Africa de Sud, 4 discuri de platină în Noua Zeelandă, 4 discuri de aur în Australia.